Archiwum maj 2017


maj 22 2017 Ekspres do kawy Bodum dla osób ceniących...
Komentarze: 0

Posiadanie własnego ekspresu do kawy to marzenie niejednego kawosza. Niestety, nie każdy jest w stanie pozwolić sobie na jego zakup, gdyż jest to stosunkowo duży wydatek. Jako, że na rynku dostępne są różnorodne ekspresy do kawy, należy najpierw sprecyzować swoje potrzeby i możliwości finansowe. Liczy się nie tylko ich wygląd, ale przede wszystkim jakość wykonania i wyposażenie.

Jakie mamy rodzaje ekspresów do kawy?

Do domowego użytku wystarczy nam ekspres ciśnieniowy, który obecnie można kupić w przystępnej cenie. Stosunkowo tanimi i dobrymi jakościowo urządzeniami są ekspresy marki Bodum (link). Jeśli będzie z niego korzystało jednak więcej osób, to lepszym wyborem są ekspresy automatyczne z wbudowanym młynkiem do kawy. Osobom preferującym cappuccino z pewnością przypadnie do gustu ekspres z funkcją spieniania i podgrzewania mleka.

Ekspresy ciśnieniowe dzielą się na ręczne, automatyczne i kapsułkowe. Dostępne są także ekspresy podwójne. Najprostszy w obsłudze i najwygodniejszy w użytkowaniu jest ekspres automatyczny. Naszym zadaniem jest tutaj jedynie wsypanie ziaren kawy do pojemnika, wlanie wody, wybranie ilości kawy i wciśnięcie przycisku. Jako, że ekspresy do kawy mają wbudowany filtr do wody, to można liczyć na to, że świeżo sparzona kawa będzie wolna od wszelkich substancji, które mogłyby negatywnie wpłynąć na jej smak czy aromat.

Przygotuj aromatyczną kawę dzięki elektrycznemu ekspresowi do kawy Bistro

Kawa z ekspresu charakteryzuje się bogatszym i głębszym smakiem, niż ta parzona w tradycyjny sposób. Miłośnicy tego energetyzującego napoju cenią sobie przede wszystkim jej wyjątkowy smak. Obecnie można rozkoszować się dobrej jakości kawą we własnym zaciszu domowym, co umożliwiają młynki do kawy i ekspresy Bodum Bistro. Są one bardzo proste w obsłudze, a do tego niezwykle praktyczne i wygodne podczas użytkowania. Ekspresy tej duńskiej marki wyposażone są w bezpieczny system, który nie pozwala na włączenie się urządzenia, jeśli wszystkie elementy nie znajdują się w prawidłowym miejscu. Nie trzeba też obawiać się poparzenia, gdyż elementy nie nagrzewają się. Można też liczyć na szeroką gamę kolorystyczną ekspresów do kawy. Niezależnie od tego, czy cenimy sobie klasyczne rozwiązania czy stawiamy na nowoczesność, każdy bezproblemowo jest w stanie dopasować urządzenie zaparzające kawę do swoich indywidualnych potrzeb i preferencji. 

kawazekspresu : :
maj 19 2017 Zalety kawy ziarnistej
Komentarze: 0

Kawa w ziarnach ma wielu zwolenników i nic w tym dziwnego. Jaka jest jej historia i jakie są główne zalety kawy ziarnistej? Co warto na jej temat wiedzieć?

Kawa ziarnista - historia

W Europie kawa ziarna pojawiała się w wieku XVII. Szybko zdobyła popularność w Londynie czy Amsterdamie. Wkrótce z Turcji dotarła również do Polski, gdzie początkowo traktowano ją dość nieufnie. Niektórzy byli zdania, że jest szkodliwa, a radykalni chrześcijanie uważali są za napój diabła. Zmienił się to dopiero wówczas, gdy fanem kawy ziarnistej został sam papież Klemens VII oraz król Jan III Sobieski. Z czasem zaczęto dodawać do niej różnego rodzaju dodatki - mleko, cukier, kardamon, czy cynamon. W karczmach zaprawiano ją alkoholem. Początkowo kawa zarezerwowana była tylko dla najbogatszych, ale później trafiła także do wiejskich chat. W czasach PRL w Polsce pojawiła się w końcu kawa mielona, ale obecnie kawa w ziarnach zdecydowanie wraca do łask.

Kawa w ziarnach i jej wyjątkowy smak

Po wstępnej obróbce ziarna kawowca poddaje się procesowi parzenia. Wówczas na skutek działania wysokiej temperatury ziarna uwalniają aromatyczne olejki. Od długości prażenia uzależniony jest smak kawy. Im jest on dłuższy, tym kawa jest bardziej wyrazista. Z kolei krótki czas parzenia daje kawę lekką, o kwaskowatym posmaku. Ważny jest też czas jaki dzieli prażenie od zbioru ziaren. Powinien być on jak najkrótszy. Ziarna po wypaleniu nadają się do zaparzania przez około 2 lata. Zaletą kawy w ziarnach jest jej wyjątkowy aromat, który utrzymuje się także podczas przechowywania w szczelnie zamkniętych pojemnikach - wyjątkowa kawa do nabycia w sklepie ŚwieżoPalona.pl.

Dlatego też kawa ziarnista, mimo trudności przygotowania, jest ceniona przez miłośników kawy na całym świecie. Proces jaj parzenia może być łatwiejszy dzięki specjalnemu ekspresowi do kawy z już wbudowanym młynkiem. Alternatywą dla niego są też ekspresy kolbowe i przelewowe na kawę mieloną. Efekt może być niezły, jeśli kawa będzie mielona na chwilę przed przygotowywaniem kawy w ekspresie tego rodzaju.

kawazekspresu : :
maj 16 2017 Kawiarka - wady i zalety
Komentarze: 0

Kawiarki elektryczne nie tylko zdobywają coraz większą popularność. W końcu wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez zaparzenia aromatycznej kawy. Jednaki do tego potrzebny jest odpowiedni sprzęt. W tym przypadku dobrze sprawdza się elektryczna kawiarka (tutaj). To urządzenie bardzo proste, które składa się tylko z kilku elementów. Co warto o nim wiedzieć? Jakie są jego wady i zalety?

Kawiarka elektryczna - podstawowe informacje

Kawiarka, nazywana też moką czy kafeterią to urządzenie wynalezione i opatentowane we Włoszech, które służy do parzenia kawy metodą ciśnieniową. Klasycznie powinna być wykonana z aluminium, ale obecnie na rynku nie brak modeli stalowych. Niektóre kawiarki mają też inne elementy na przykład porcelanowe. Kawiarki nie zajmują wiele miejsca i są proste w obsłudze. Składają się w zasadzie z trzech elementów - sitka, zbiornika na wodę oraz dzbanka. Na ich cenę wpływa przede wszystkim rodzaj zastosowanego materiału, grubość oraz pojemność. Aluminium ma na przykład swoich zwolenników i przeciwników. Wiele osób jest zdania, że kawa z takich kawiarek ma specyficzny posmak. Warto też pamiętać o pojemności.

Zalety i wady kawiarek

Klasyczne kawiarki cieszą się sporą popularnością. Mają w końcu sporo zalet. Przede wszystkim są urządzeniami prostymi. Kawę można zrobić szybko i tak naprawdę nie ma się co zepsuć. W razie potrzeby uszczelkę można wymienić na nową. Kawiaka świetnie sprawdza się w niewielkich kuchniach, bo nie zajmuje wiele miejsca na blacie. Jest też rozwiązaniem dość tanim w porównaniu z ekspresami do kawy. Ale i w tym przypadku znaleźć można oczywiście kilka wad.

Kawiarka elektryczna na pewno nie jest przeznaczona dla miłośników kawy latte czy cappuccino. Kawa z kawiarki jest mocna i intensywna. Poza tym każdorazowo po użyciu kawiarki urządzenie trzeba umyć. To też nie jest rozwiązanie dla osób, którym zależy głównie na szybkości. Klasyczne ekspresy na kapsułki działają o wiele szybciej. Podejmując ostateczną decyzję odnośnie kawiarki trzeba się przede wszystkim oprzeć na własnym guście. Każdy smakosz kawy ma swój ulubiony gatunek ziaren czy sposób parzenia. Liczy się też nie tylko cena, ale przede wszystkim funkcjonalność. Jeśli w domu mieszka tylko jedna czy dwie osoby to wielokrotnie z ekonomicznego punktu widzenia kawiarka sprawdza się doskonale.

kawazekspresu : :
maj 04 2017 Czym jest kafeterka i czy warto w nią zainwestować?...
Komentarze: 0

Niewielkie metalowe urządzenie, doskonale znane z kuchni włoskiej, pozwalające na uzyskanie aromatycznego naparu z kawy - tak ogólnie można zdefiniować domowy sprzęt do przygotowywania kawy. Kafeterka, zwana również kafererą lub kawiarką, znana jest głównie w kuchni włoskiej i tureckiej, ale coraz częściej sięgają po nią także Polacy, którzy uwielbiają aromat świeżo zaparzonej kawy.

Kafeterka jako alternatywa dla ekspresu ciśnieniowego

Kawiarka jest dużo tańsza niż ekspresy ciśnieniowe, jednak smakosze kawy chętnie sięgają po każde z tych urządzeń. Po kafeterki sięgają głównie osoby, które nie mają zbyt wiele miejsca na tradycyjny ekspres ciśnieniowy, jej dodatkowym atutem jest stosunkowo niski koszt zakupu. W zależności od modelu kafeterka umożliwia przygotowanie od dokładnie jednej do maksymalnie trzech filiżanek kawy. Choć przygotowanie kawy w kawiarce wygląda na bardzo proste, to jednak przy samym przygotowywaniu naparu należy zachować środki ostrożności. W odróżnieniu od ekspresów przelewowych i ciśnieniowych, które działają jako urządzenia wykorzystujące energię elektryczną, kawiarka działa jak tradycyjny czajnik, który należy postawić na palniku, a następnie pilnować, aby z kawiarki nie wykipiała woda, a przygotowany napar nie przelał się z naczynia. Kiedy kawa w kawiarce jest gotowa, pojawia się charakterystyczne bulgotanie, kawiarkę należy zdjąć z palnika. Rozpoznanie tego momentu wymaga jednak doświadczenia.

Jak wygląda klasyczna kafeterka

Większość kafeterek jest dość zbliżonych pod względem budowy. Kafeterki wykonuje się ze stali lub z aluminium, przy czym kawiarka stalowa jest gładka, a jej cena jest wyższa od ceny kawiarki z aluminium. To kawiarki aluminiowe kojarzone są z kafeterkami ze względu na swój charakterystyczny kanciasty kształt. Oprócz kafeterek z metalu popularne są kafeterki ceramiczne, które również należy postawić do gotowania na płycie kuchennej lub palniku. Osoby poszukujące nowoczesnych rozwiązań chętnie sięgną po kafeterkę elektryczną, która działa po podłączeniu do prądu, zachowując pełną funkcjonalność tradycyjnych kafeterek. Przy wyborze dobrej kafeterki należy zwrócić uwagę na materiał, z jakiego została wykonana, równie ważny jest stopień odchylenia klapy, która nie powinna się odchylać w czasie przelewania wody. Dużym atutem kafeterek jest ich cena, jednak przed wyborem kafeterki nieznanej marki warto sprawdzić dostępność części zamiennych, w tym w szczególności dostępność uszczelek, które wymagają dość regularnej wymiany. 

kawazekspresu : :